Smoothie
Nápoj zvaný smoothie si mezi vyznavači zdravé stravy získává stále více příznivců. Kombinace čerstvé zeleniny nebo ovoce a rychlé konzumace dělá ze smoothie ideální snídani nebo odpolední svačinku.
Jestliže stále ještě netušíte, co si pod pojmem smoothie představit, možná vám lépe napoví jiný často používaný výraz – fresh juice. Jinými slovy, jde o čerstvě rozmixované ovoce nebo zeleninu, která se konzumuje včetně veškeré dužiny. Pro lepší stravitelnost se do nápoje často přidává mléko nebo voda a není třeba se vyhýbat ani tužším složkám potravy, například chia semínkům nebo oříškům.
Pravidla pro správnou přípravu smoothie
Udělat si domácí smoothie není nic těžkého, stačí znát jen několik základních pravidel. Jinak se může stát, že nám z mixéru vyteče nevábná a velmi špatně poživatelná hmota.
1. Meloun mixujte vždy samostatně – alespoň zpočátku. Nepřekvapí vás pak potíže s příliš rychlým zažíváním.
2. Rajče nikdy nekombinujte s dýní, vůbec to nechutná dobře.
3. Zeleninu a ovoce mixujte vždy zvlášť, jinak vám může být opravdu těžko. Ovšem výše zmíněné rajče patří biologicky mezi ovoce, takže ho můžete použít v obou případech. V kombinaci a jahodami chutná obzvlášť dobře.
4. Můžete ho připravovat i z citrusů, ale nikdy je nekombinujte s jiným sladkým ovocem. Nápoj pak dostává nepříjemnou pachuť.
5. Ořechy a semínka vždy mixujte zároveň s ostatními ingrediencemi, jen tak se směs dokonale spojí.
6. Stejná pravidla platí i pro přidávání dalších složek, například kakaa, sušené kustovnice apod.
Výroba domácího smoothie není těžká. Ne každý domácí mixér ale jeho přípravu zvládne. Zvláště tužší zelenina jako mrkev nebo dýně může být pro obyčejné domácí vybavení docela oříšek. Pokud se chcete přípravě věnovat často, určitě se vyplatí vsadit na specializovaný přístroj. Mezi špičkové modely pro výrobu smoothie rozhodně patří mixéry NutriBullet, které si dokáží poradit i s tou nejtvrdošíjnější zeleninou a jejich obsluha je navíc snadná a rychlá.
Smoothie patří do každé diety
Smoothie se připravuje výhradně z čerstvých surovin. Hodí se tedy stejně tak pro vyznavače raw stravování, jako i pro vegany, vegetariány a další specializované stravovací proudy. Konzumace většího množství ovoce nebo zeleniny se navíc používá prakticky v každé zeštíhlující dietě. A právě příprava z tepelně neupravených potravin dodává směru tolik potřebné enzymy, vitamíny a minerály, kterých se mu v běžně připravované stravě nedostává.
Umíte anglicky a zajímáte se o zdravé nápoje ? Přečtěte si článek z lékařské fakulty Harvardovy univerzity.