Hořčík v potravinách

Hořčík je základní minerál, který hraje klíčovou roli v mnoha tělesných funkcích. Od podpory svalové a nervové funkce po udržení zdravých kostí, hořčík je nezbytný pro celkové zdraví.

Historie objevu hořčíku

Hořčík byl objeven v raném 19. století a od té doby byl studován pro jeho mnoho zdravotních výhod. Jeho význam v lidské výživě byl zdůrazněn mnoha vědeckými studiemi.

Mandle a hořčík

Zdroje hořčíku v potravinách

Listová zelenina

  • Špenát, mangold a řepa jsou vynikajícími zdroji hořčíku.
  • Tyto potraviny můžete snadno začlenit do své stravy pro zvýšení příjmu hořčíku.

Ořechy a semena

  • Mandle, vlašské ořechy a slunečnicová semena jsou bohaté na hořčík.
  • Tyto potraviny také poskytují mnoho dalších výživových výhod.

Ryby a mořské plody

  • Losos a makrela jsou vynikajícími zdroji hořčíku.
  • Konzumace ryb může pomoci zvýšit váš příjem hořčíku.

Celozrnné potraviny

  • Quinoa, hnědá rýže a celozrnný chléb jsou bohaté na hořčík.
  • Tyto potraviny jsou také dobrým zdrojem vlákniny.

Význam hořčíku pro zdraví

Svalová a nervová funkce

Hořčík je nezbytný pro správnou funkci svalů a nervů. Pomáhá regulovat přenos nervových signálů a je klíčový pro svalovou kontrakci.

Zdraví kostí

Hořčík je důležitý pro zdraví kostí. Pomáhá regulovat hladinu vápníku v těle a je nezbytný pro tvorbu kostní tkáně.

Srdeční zdraví

Hořčík může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění. Pomáhá regulovat krevní tlak a snižuje riziko aterosklerózy.

V čem je nejvíce hořčíku?

Top 7 potravin s vysokým obsahem hořčíku:

  1. Ořechy – zejména mandle, kešu a para ořechy. Doporučuje se je konzumovat denně, protože mají protizánětlivé účinky.
  2. Luštěniny – čočka, fazole, cizrna, hrách, sója. Jsou bohaté na vlákninu a mají nízký glykemický index.
  3. Semínka – lněné, dýňové, chia. Obsahují železo, mononenasycené tuky, omega-3 mastné kyseliny a vlákninu.
  4. Cereálie – pšenice, oves, ječmen, pseudocereálie pohanka a quinoa. Snižují zánět a riziko srdečních onemocnění.
  5. Banány – Kromě hořčíku mají vysoký obsah draslíku, vitaminu C, vitaminu B6, manganu a vlákniny.
  6. Zelená listová zelenina – Je bohatá na vitaminy A, C, K, železo a mangan.
  7. Avokádo – Obsahuje draslík, vitamíny skupiny B a vitamin K. Je bohaté na mononenasycené tuky a vlákninu.

Pokud jde o doplňování hořčíku, doporučuje se konzumovat potraviny bohaté na hořčík, zejména pokud jste vystaveni stresu.

Jaká forma hořčíku je nejlepší?

Mělo by vás zajímat, kolik hořčíku se uvolní z vazby v soli. U nejlépe rozpustných solí/úkomplexů (bysglycinát, chelát, orotát) se do těla dostane cca 90%. U solí jako je citrát či laktát se uvádí 50-60%. Nejhůře se vstřebávají levné přípravky s obsahem kovalentně vázaného hořčíku (oxid, uhličitan, síran), kde se vstřebatelnost pohybuje do 10%.

Jak se projevuje nedostatek hořčíku v těle?

Tuto konkrétní otázku zdroj nespecifikoval. Avšak z vašeho předchozího textu víme, že příznaky mohou zahrnovat únavu, svalové křeče, arytmii, závratě a změny nálady.

Je možné předávkování hořčíkem?

Ano, předávkování hořčíkem je možné, zejména pokud se konzumuje ve velkém množství doplňků stravy např. Magnosolv.

Jak se projevuje nedostatek hořčíku v těle?

Dlouhodobý nedostatek hořčíku může způsobit vážná onemocnění žlučníku, střev, negativně ovlivňuje imunitu, srážlivost krve a nervový systém. Symptomy mohou zahrnovat:

  • Nechutenství
  • Únava, slabost, nespavost
  • Bolest hlavy
  • Stres, podrážděnost
  • Svalové křeče, brnění končetin
  • Bušení srdce
  • Lámavost nehtů, vypadávání vlasů
  • Hemoroidy

Tabulka: Nejlepší potraviny bohaté na hořčík

Potravina Mg hořčíku na 100g
Mandle 270 mg
Špenát 79 mg
Čokoláda 146 mg
Avokádo 29 mg
Banány 27 mg

 

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *