Jedlá soda na žaludek
Nejde o nic jiného než o hydrogenuhličitan sodný s chemickým vzorcem NaHC03. Jinými slovy – je to monosodná sůl kyseliny uhličité, která se používá jako žaludeční a systémové antacidum. A jak vlastně jedlá soda na žaludek funguje?
Najdeme jí snad v každé domácnosti, přesto málokdo ví, kolik pozitiv nám může přinést díky svým širokým chemickým a fyzikálním vlastnostem. Pokud se podíváme na její zdravotní stránku, zjistíme, že jde zejména o silné antimykotikum s velmi příznivým vlivem na pH našeho těla.
Obsah článku
Jedlá soda a její použití na žaludek
Naše zažívání obvykle trpí proto, že se v něm vyskytuje příliš kyselin. A právě soda mění jejich reakci na alkalické pH, což snižuje napětí v buňkách a lépe je zásobuje kyslíkem. Obsahuje také asi 28 % sodíku, takže při konzumaci čtyř gramů jedlé sody do sebe dostanete okolo jednoho gramu tohoto minerálu.
Při použití na problémy žaludku plní zejména ochrannou funkci. Neutralizuje totiž většinu vytvořených kyselin a tím brání jejich působení na žaludeční stěnu. Pálení žáhy tak rychle odezní, zbavíte se tíživého pocitu v žaludku apod.
Použití jedlé sody v medicíně
Je to už více než 150 let, kdy někoho poprvé napadlo použít tuto zajímavou kuchyňskou ingredienci na lékařském poli. Dnes je alternativní medicínou doporučována zejména při chemoterapii, během níž je důležité odplavovat z těla všechny škodlivé toxiny, vzniklé rozkladem mrtvých buněk.Důležitá je také při léčbě metabolické acidózy (typického příznaku selhávajících ledvin, chronického diabetu nebo kolapsových stavů srdce). A její použití je doporučeno také při nejrůznějších otravách – mnoho jedů dokáže neutralizovat. A pomáhá také proti nadýmaní.
Jedlá soda na zažívání – dávkování
A jak si s její aplikací poradit doma? To záleží na tom, jakou koncentraci při řešení problémů požadujete a zda ji používáte preventivně nebo již jako řešení aktuálně vzniklého problému. Při preventivním užití je doporučováno její podávání ráno, ještě před prvním jídlem. Žaludek vyčistí a zvýší jeho odolnost.
A jestliže chcete předejít obtížným problémů s pálením žáhy, užijte ji asi 1-2 hodiny po jídle. Tehdy vyloučíte tvorbu nadměrného množství kyselin, ale zároveň nijak nenarušíte trávicí proces. Dávkování je prakticky stejné, liší se pouze frekvence
Vymačkejte šťávu z poloviny citronu a vmíchejte do ní jedlou sodu. Postupujte po troškách a to tak dlouho, dokud směs nepřestane šumět. Doplňte vodou asi do objemu 200 ml a vypijte.
Jinými slovy, seznam ingrediencí vypadá asi takto:
- 1 lžička jedlé sody (3 gramy)
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy (30 ml)
- 1 šálek vlažné vody (200 ml)
Vedlejší účinky jedlé sody
Nejde bohužel o tak univerzální zázrak, jak by se mohlo na první pohled zdát. Zvláště při dlouhodobém užívání jedlé sody vás mohou zaskočit tyto nepříjemné vedlejší účinky.
Vedlejší účinky jedlé sody s častým výskytem:
- bolesti hlavy
- nevolnost
- nadměrná podrážděnost
- slabost svalů
- dehtová stolice
- otoky nohou nebo kotníků
- pomalé reflexy a pocit zmatku
- zvracení, které se podobá kávové sedlině
Jedlou sodu nemusíte míchat jen s citronem
Nemáte citron právě po ruce nebo tomuto ovoci jednoduše nedůvěřujete? Nevadí, nabízejí se i jiné varianty.
Jedlá soda na žaludek s grapefruitem
Grapefruit stimuluje odbourávání tuků a podporuje odstraňování toxinů z těla (je skvělým antioxidantem).
Tento recept je vhodný zejména ve chvíli, kdy se snažíte zhubnout. Grapefruit je s tímto procesem spojován odpradávna. A jak si tuto směs připravit? Ve spíži najděte:
- 1 lžičku jedlé sody (3 gramy)
- půl šálku čerstvě vymačkané grapefruitové šťávy (100 ml)
- půl šálku vody (100 ml)
Vašemu žaludku prospěje i spojení sody a jablečného octa
Potřebujete obnovit normální hodnotu pH vašeho těla? Převažují ve vaší stravě okyselující produkty a nezdravé živočišné tuky? Pak vsaďte na jablečný ocet, který přirozeně zlepšuje trávicí procesy a zabraňuje ukládání tuků ve formě nevzhledných takových polštářů na břiše a bocích. Recept na přípravu je také velmi jednoduchý.
- 1 lžička jedlé sody (3 gramy)
- ¼ šálku organického jablečného octa (62 ml)
- 2 šálky vody (500 ml)
Jedlá soda – první pomoc
Ale co dělat, když máte doma právě jenom sodu? Jednoduše vezměte lžičku jedlé sody a rozmíchejte ji ve sklenici vody. Okamžitě vypijte. Citronová šťáva anebo jiná kyselina se přidává kvůli eliminaci nepříjemného pocitu nafouklého břicha. A i když vliv jedlé sody částečně zlepšuje, vaše potíže ustoupí i jen s pomocí jedlé sody. Může to však trvat o něco déle.Jedlá soda pro urychlení hubnutí
Jedlá soda je lékaři často doporučována lidem, jejichž metabolismus je velmi pomalý a často trpí zácpou. Ovšem tyto její vlastnosti vám mohou pomoci i při hubnutí. Kromě toho, že reguluje tvorbu žaludečních kyselin, se také podílí na urychlení látkové výměny a odstranění škodlivých toxinů z těla. Příznivě ovlivňuje zdraví naší trávicí soustavy i celkové pH těla.A právě pH organismu je onou příslovečnou cílovou metou, za kterou míří všechny detoxikace Jestliže potřebujete organismus očistit opravdu jen mírně, může vám jedlá soda ve spojení s některou z výše zmíněných ingrediencí postačit i sama o sobě a vy se tak vyhnete utrácení za drahé komerční přípravky.
Bylinková první pomoc na zažívání
A pokud nemáte doma ani sodu, vsaďte na bylinky. Pomoci vám může například fenykl a kmín. Obsahují totiž éterické uklidňují křeče ve střevech a žaludku. Máta peprná urychluje trávení a brání nadýmaní.Zapomenout nesmíme ani na heřmánek, který uklidňuje a uvolňuje všechny hladké svaly v těle – tedy včetně žaludku. A doporučit lze také zázvor, který urychlí trávení a zabrání křečím.