Odkyselení organismu
Lidské tělo je dokonale fungující mechanismus, jehož nejdůležitější součástí je rovnováha. Tato rovnováha však může být narušena mnoha vnějšími vlivy, z nich ty civilizační patří mezi nejnebezpečnější. Působením špatné stravy, stresu a dalších faktorů se původně mírně kyselé prostředí v organismu mění na silně alkalické, jež je označováno za původce mnoha chorob a dalších problémů. Odkyselení organismu by se tedy mělo stát pravidelnou součástí zdravého životního stylu.
Kyselé látky si naše tělo umí vytvářet samo. Mají podobu odpadních produktů – mezi nejznámější patří například kyselina močová, solná nebo mléčná. Při normálním zdravém životním stylu si náš imunitní systém a oběhová soustava s těmito nečistotami snadno poradí. Pokud se však z jakéhokoli důvodu začnou v těle hromadit, může to mít nepříznivý dopad na naše zdraví.
Kyseliny jsou odbourávány tzv. zásadotvornými látkami, ty si ale naše buňky sami vytvořit neumí, jsme tedy odkázání výhradně na jejich příjem v potravě. Správný poměr kyselinotvorných potravin vůči těm zásadovitým, by měl být 20 : 80. Především zpočátku je však velmi obtížné toto pravidlo dodržet, ale i poměr 40 ku 60 lze brát jako velmi dobrý. Zvláště přihlédneme-li k faktu, že obvykle to na našich jídelníčcích vypadá přesně naopak.
Obsah článku
Překyselení organismu a jeho dopady na zdraví
Překyselení organismu je vyznavači alternativní medicíny vnímáno jak jedna z velmi vážných civilizačních chorob. Díky nezdravým životním návykům, nedostatku pohybu a nevhodně složenému jídelníčku počty nemocných neustále stoupají.
Ve stravě totiž přijímáme především tzv. kyselinotvorné potraviny. Pro důvody nemusíme chodit daleko. Veškerá éčka, konzervy a polotovary jsou kyselinotvorné ažaž. Navíc jen zřídkakdy obsahuje všechny potřebné vitamíny a minerály, což dopad zásadotvorných potravin v organismu ještě prohlubuje.
Trvale zvýšená kyselost prostředí v organismu (tzv. acidóza) poté může iniciovat vznik celé řady onemocnění. Jmenovat lze například migrény, chronickou únavu, astma, artrózu, alergii, cukrovku a jiné. Acidóza má také negativní vliv na naši duševní vyrovnanost a schopnost odolávat stresu, trpí jí tedy i mnozí duševně choří pacienti.
Kam mizí kyseliny v našem organismu?
Když se tedy kyseliny z těla nevyloučí díky odkyselení organismu, kam tedy zmizí? Odpověď se vám určitě líbit nebude. Náš mozek se primárně snaží zachovat optimální pH v krvi. To by se mělo pohybovat mezi 7,35 až 7,4. S menšími výkyvy se počítá, ale dlouhodobě je třeba striktně udržovat tuto velmi tenkou hranici. Kyseliny, se kterými si tělo přirozenými cestami neporadí, jsou tedy odváděny z krve pryč – obvykle do vnitřních orgánů.
To, kam se kyseliny ukládají nejvíce, ovlivňují dědičné dispozice. Nejčastěji si však lidé stěžují na usazování kyselin v kloubech, kde způsobují nejrůznější záněty a degenerativní procesy. Právě tady má často svou příčinu artróza nebo artritida. Nadbytečné kyseliny ničí i důležitá kolagenová vlákna, čímž urychlují stárnutí a opotřebení celého pohybového systému.
Odkyselení organismu jídelníček
Na druhou stranu máme i dobré zprávy. Odkyselení organismu může podstoupit každý a zbavit se tak svých mnohdy letitých a vleklých problémů, na které je klasická medicína krátká. Organismus má obrovskou schopnost regenerace, takže ani dlouhodobé překyselení na něm nemusí zanechat vážné následky. Vše závisí na zdravé stravě. Nestačí se však pouze vrhnout na zdraví prospěšnou zeleninu, ta sama o sobě nestačí. Důležité je podpořit buňky v jejich těžkém údělu i užíváním ověřených potravinových doplňků, zaměřených právě na odkyselení. Často jde o tzv. superpotraviny, které nám zároveň dodají řadu důležitých živin. Patří mezi ně například:
- chlorella
- aloe vera
- zelený ječmen
Ale nečekejte zázraky, pokud se po očistné kúře vrátíte zpět ke své běžné stravě. Jen co nejpřísnější vyloučení kyselinotvorných prvků z potravy je nezbytným základem pevného zdraví i do budoucna.
Odkyselení organismu potraviny
Sestavování alkalické diety ale není tak těžké, jak by se mohlo zdát jednotlivé potraviny lze naštěstí velmi dobře kategorizovat. Na jídelníčku zaměřeném na odkyselení organismu by se měly co nejméně objevovat produkty živočišného původu, a to zejména:
- mléko
- maso
- obilniny
- fermentované produkty
- vejce
- umělá sladila
- ovoce
- cukry
- houby
- káva
- čaj
- alkohol
- limonáda
A co tedy naopak jíst? Jednoduše řečeno vše, co nespadá do předchozího výčtu. Ze zeleniny jsou nejvíce doporučeny papriky, rajčata, listová zelenina a avokádo. Z obilnin je povoleno proso, pšenice, pohanka a špalda, které okyselují organismus jen velmi mírně. Vhodné jsou také ořechy všeho druhu a oleje. A zcela zavrženo není ani ovoce, nebojte se připravit jídla z citrónu, limetky či grapefruitu. Na první pohled sice vypadají kysele, po konzumaci však v našem těle spustí procesy zcela opačné.
Čím zásaditější bude vaše strava,tím rychleji na sobě pocítíte pozitivní změny. Jestliže je to možné, snažte se alespoň polovinu jídelníčku sestavit z tepelně neupravovaných potravin. Pokud ovšem trpíte onemocněním slinivky, jater nebo ledvin, uskutečňujte tento přechod velmi postupně, jinak by se vaše zdravotní problémy mohly naopak prohloubit.
Nezapomínejte ani na dostatečný pitný režim. Dva až tři litry tekutin denně v čele s čistou neperlivou vodou by měly být základem. Povolený je i bylinkový čaj, voda s citrónem nebo neslazené sójové či mandlové mléko.
Odkyselení organismu babské rady
Odkyselení organismu ale není nové téma, setkaly se s ním už naše babičky. I když kompletní jídelníček se všemi rozbory tehdy ještě k dispozici neměly, přesto se s tímto problémem dokázaly úspěšně popasovat. Kromě dostatku odpočinku a vyvarování se stresu a nadměrné konzumace alkoholu sázely především na očistné koupele.
Solné koupele pomáhají odvádět škodlivé kyseliny z pohybového aparátu, zejména pak z kloubů. Teplota solné lázně, kdy ve vaně rozpustíme 8 plných lžic soli, by neměla přesáhnout 37°C. Koupele trvající deset minut jsou doporučeny 2x týdně.
Žádoucí účinky má i rašelinová koupel. Ta zlepšuje činnost svalstva, zvyšuje prokrvení všech částí těla a velmi intenzivně působí proti problémům souvisejícím s revmatem, artritidou a proti onemocnění srdce. Rašelinové koupele obohacené o sůl z oblastí Mrtvého moře jsou pro odkyselení organismu doslova zázrakem, který si můžete dopřát až 3x týdně. Pozitivní změny zaznamená i vaše pokožka. Oceníte její hebkost, pružnost a celkově vitálnější vzhled.
Odkyselení organismu tablety
Účinného odkyselení organismu lze dosáhnout i použitím vhodných přírodních doplňků stravy. Nemusí jít přímo o produkty na tento problém. Vybírat můžete ze všech druhů, obsahujících mořské řasy (především chlorellu), mladé obilniny – zejména ječmen nebo aloe vera. Užívání tabletek na odkyselení organismu je jednoduché. Často je spojováno s jídlem. Tablety se zapíjejí sklenicí vody a jsou vhodné o pro alergiky, kteří by jednotlivé složky jinak nesnesli.
Tablety na odkyselení organismu vybíráme především podle obsahu prospěšných látek. Zajímáme se hlavně o přepočet na kilogram účinné látky. Často totiž zjistíme, že ty nejlevnější produkty mají v sobě odkyselujících látek zanedbatelné množství a ke kýženému cíli nás nedovedou. Naopak tablety ve vyšší cenové relaci mívají tento koeficient velmi příznivý (pozor na výjimky), takže se skutečně vyplatí. Vždy si spočítejte cenu denní dávky, protože dáte-li za jeden den léčivé kůry 12-18 Kč (běžná cena v tomto odvětví), uvědomíte si, jak směšnou cenu za své zdraví ve skutečněji platíte. Léky potlačující symptomy mnoha chorob způsobených překyselením organismu vás oproti tomu vyjdou mnohem dráž. Sami se rozhodněte, na kolik si ceníte svého skutečného zdraví!